top of page
Фото автораОлександр ОСКОМА

З 20.05.2022 Розширено Коло Осіб Яким Дозволено Перетин Кордону Під Час Воєнного Стану

20 травня 2022 року Кабінет Міністрів прийняв Постанову №615, якою вніс зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України. Нововведення є найбільш значимими для водіїв та залізничників.


Тепер прикордонники проводять пропуск через Державний кордон України у напрямку виїзду водіїв, які перевозять медичні та гуманітарні вантажі автомобільними транспортними засобами для потреб Збройних Сил, інших військових формувань, а також населення України.


Необхідними умовами є:

  • наявність відповідних рішень про виїзд за межі України;

  • дотримання правил перетину державного кордону України;

  • наявність інформації про такого водія у відповідній інформаційній системі, адміністратором якої є Укртрансбезпека.

Рішення про виїзд за межі України надає Міністерство інфраструктури або обласні військові адміністрації, а також Київська міська військова адміністрація на строк не більше 6 місяців.


При цьому, обсяги вантажів та кількість транспортних засобів, необхідних для їх перевезення, мають бути обґрунтованими.

Такі обґрунтування надають в листах:

  • військові, правоохоронні органи;

  • військові адміністрації;

  • медичні заклади

  • відправники чи отримувачі гуманітарної допомоги.

Відтак, для таких водіїв встановлено строк перебування закордоном не більше 30 календарних днів з дня перетину державного кордону.


У разі перевищення строків перебування осіб за кордоном та/або зміни мети виїзду за кордон, Мінінфраструктури та військові адміністрації скасовують своє рішення про виїзд за межі України відповідних осіб протягом 7 робочих днів з моменту виявлення порушень.


Іншою категорією є водії транспортних засобів суб’єктів господарювання, які мають ліцензію на міжнародні перевезення вантажів та пасажирів автомобільним транспортом.

Інформація про таких водіїв, вноситься до відповідної інформаційної системи, адміністратором якої є Укртрансбезпека, на підставі заявки суб’єкта-ліцензіата.


При цьому, на одному транспортному засобі державний кордон зможуть одночасно перетинати:

  • один водій на вантажному транспортному засобі ліцензіата;

  • два водії на пасажирському транспортному засобі (автобусі) ліцензіата.

Для таких осіб встановлений строк безперервного перебування не більше 45 календарних днів з дня перетину державного кордону.


У разі перевищення строків перебування осіб за кордоном, Укртрансбезпека може припинити доступ відповідного ліцензіата до Єдиного комплексу інформаційних систем Укртрансбезпеки на 3 місяці.


Ще однією категорією із право виїзду за кордон стали працівники підприємств залізничного транспорту, які забезпечують функціонування та безперебійну роботу залізниці.

Рішення про виїзд за межі України працівників підприємств залізничного транспорту, які забезпечують функціонування та безперебійну роботу залізниці, приймається:

  • щодо працівників АТ «Українська залізниця» та підприємств залізничного транспорту, що належать до сфери управління Мінінфраструктури, - Мінінфраструктури;

  • щодо працівників підприємств, для яких вантажний залізничний транспорт не є основним видом діяльності, - обласними, Київською міською військовими адміністраціями за місцезнаходженням таких підприємств.

Як і у випадку з водіями, рішення про виїзд залізничників за межі України приймається на строк не більше 6 місяців на підставі листів підприємств залізничного транспорту, в яких містяться відповідні обґрунтування та наявні підтвердження обсягів перевезень вантажів залізничним транспортом в період воєнного стану.


Отже, окремим категоріям водіїв та залізничників тепер дозволено перетинати державний кордон за особливою процедурою.


Вам також буде цікаво:

Comments


bottom of page