top of page

Врахування Стажу Роботи За Кордоном При Призначенні Пенсії В Україні!


Для отримання пенсії особі необхідно мати встановлений Законом України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» розмір страхового стажу, який щорічно збільшується. Для тих, хто все життя працював в Україні, обраховувати розмір страхового стажу не складатиме значних труднощів. Проте що ж робити людям, які значний період свого життя працювали за кордоном та звертаються за призначенням пенсії в Україні?


В абзаці 4 статті 1 Закону України "Про пенсійне забезпечення" зазначено, що у випадках, коли договорами (угодами) між Україною та іншими державами передбачені інші правила призначення пенсії, ніж ті, які містяться в цьому законі, то застосовуються правила за цими договорами (угодами).

Україна уклала низку міжнародних угод про соціальне забезпечення, якими регулюються правила призначення пенсії особам, що працювали за кордоном та зарахування їм відповідного страхового стажу при вирішенні питання щодо призначення пенсії.


Дані Угоди можна розділити на два типи:


 
  1. За пропорційним принципом

До них належать міжнародні угоди з Естонською Республікою, Латвійською Республікою, Литовською Республікою, Королівством Іспанія, Португальською Республікою, Республікою Польща, Словацькою Республікою, Чеською Республікою та Болгарією, тощо.


Згідно пропорційного принципу кожна країна призначає та виплачує пенсію пропорційно стажу роботи, який людина отримала на її території. Проте для того, щоб встановити, чи має особа право на отримання пенсії загалом, зараховується періоди роботи в іншій країні чи країнах.


Наприклад, Угода між Україною та Республікою Польща про соціальне забезпечення передбачає, що період страхового стажу, набутий відповідно до законодавства Польщі, враховуються при визначенні права на призначення пенсії в Україні і навпаки. 


Так само відповідно до Угоди між Україною та Естонською Республікою у сфері соціального забезпечення, якщо право на пенсію виникає в результаті підсумовування страхового стажу, то при призначенні пенсії пропорційно враховується страховий стаж, набутий відповідно до законодавства кожної  із  Сторін,  за умови,  що  інша Сторона не виплачує пенсію за той самий страховий стаж.


Договором між Україною та Республікою Болгарія про соціальне забезпечення закріплено, що якщо законодавство однієї з Договірних Сторін зумовлює право на пенсію накопиченням страхового (трудового) стажу, то для визначення цього стажу в разі необхідності, компетентна установа цієї  Договірної  Сторони враховує страховий (трудовий)  стаж, накопичений по законодавству другої Договірної Сторони, за умови що цей стаж не збігається в часі.

 
  1. За територіальним принципом

Такий принцип закріплений переважно в угодах з країнами СНД  та деякими іншими, зокрема з Азербайджанською Республікою, Республікою Вірменія, Республікою Грузія, Республікою Молдова, тощо.


За такими угодами Пенсійний фонд однієї  з країн Учасниць розраховує та виплачує пенсію за весь стаж роботи, як отриманого в Україні, так і за кордоном, при цьому враховується розмір заробітної плати для призначення пенсії.


Важливо!!!

Право на отримання пенсії виникає лише в тому випадку, якщо особа працювала за кордоном офіційно та сплачувала страхові платежі.


З ширшим переліком країн, з якими Україна уклала міжнародні угоди та стаж роботи в яких буде враховуватися для призначення пенсії можна ознайомитися за посиланням.

 

Труднощі, що виникають при призначенні пенсії зі стажем роботи в країнах СНД.


Вагома частина українського населення має стаж роботи в країнах СНД і до початку повномасштабного вторгнення російської федерації на територію Українни у лютому 2022 року, відносини пенсійного забезпечення вирішувалися згідно Угоди «Про гарантії прав громадян держав – учасниць Співдружності Незалежних Держав у галузі пенсійного забезпечення», яка передбачала, що для встановлення права на пенсію, в тому числі пенсію на пільгових умовах і за вислугу років, громадянам держав – учасниць Угоди зараховується трудовий стаж, набутий на території будь-якої з цих держав.


Проте 29 листопада 2022 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову №1328 «Про вихід з Угоди про гарантії прав громадян держав – учасниць Співдружності Незалежних Держав у галузі пенсійного забезпечення», яка набрала чинності 02.12.2022.


Наслідком такого виходу стало те, що Пенсійний Фонд України відмовляє в зарахуванні страхового стажу, набутого як після виходу з даної Угоди, так і набутого до дати виходу з вказаної угоди, особам, що працювали в країнах Співдружності Незалежних Держав, з якими в України відсутні окремі угоди щодо соціального забезпечення. 


Особливо поширеним таке проблемне питання постає останнім часом щодо громадян України, які у свій час працювали на підприємствах держави агресора - російській федерації (або в СРСР). Через розрив дипломатичних відносин, зачасту громадянам України фактично неможливо отримати відомості щодо свого страхового стажу на вказаній території, що має наслідком відмову у призначенні пенсії або відмову у врахуванні певного періоду страхового стажу при розрахунку пенсії.

 

Чи правомірні такі дії Пенсійного фонду?

Звичайно такі дії Пенсійного фонду є протиправними та порушують основні важливі права людини - право на пенсію, оскільки до 02.12.2022 вказана Угода була чинна, а тому відповідний страховий стаж, набутий до вказаної дати підлягає врахуванню при вирішенні питання щодо призначення пенсії.


До такого висновку приходять і суди при вирішенні спорів зазначеної категорії.


Тому, якщо дана ситуація Вам знайома та Ви отримали рішення про відмову у призначенні пенсії, то варто звернутися за допомогою до юристів та розглянути можливість захисту свого права в судовому порядку.

 

Для отримання юридичної консультації Ви можете залишати свої питання в ЧАТ!


Потрібна консультація з вказаного! 

Ось наш телефон +380631156395, +380678844290.


Приєднуйся до VIBER каналу та будь в курсі новин законодавства і судової практики питаннях військової пенсії.


Telegram - новини законодавства військового права.

Comments


bottom of page